Masło czy masło klarowane?

Masło czy masło klarowane?Lobby maślane osiągnęło swój cel: sztab lekarzy i dietetyków wcale nie twierdzi już, że to margaryna jest źródłem zdrowia. Masło zostało już zrehabilitowane. Prócz doskonale znanych nam kostek, na sklepowych półkach znaleźć można masło klarowane. Z powodzeniem można je także zrobić w domu, jednak niewiele osób w Polsce korzysta zarówno z gotowców, jak i z chałupniczych metod produkcji. Tymczasem warto uczynić z masła klarowanego stałego gościa w naszych lodówkach. Klarowanie masła polega na pozbawieniu go zanieczyszczeń oraz białek, które są sprawcami częstego przypalenia podczas smażenia na maśle. Dzięki temu masło klarowane nie jełczeje. Jest produktem bardzo lekkostrawnym, zawierającym dobroczynne kwasy: mlekowy i masłowy oraz wszystkie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, E, D, K. Dla poprawy smaku na maśle klarowanym można obsmażać warzywa przed dodaniem ich do zupy albo dodać łyżkę tłuszczu do ugotowanej kaszy czy ryżu. Masło klarowane świetnie nadaje się dla osób, które tradycyjnego masła z różnych przyczyn spożywać nie mogą.